wtorek, 3 lipca 2012

Kulinarna podróż dookoła Świata etap XI - Filipiny


Po kulinarnej wizycie w Indiach, pora przepłynąć się na Filipiny.
Filipiny to kraj, który często kojarzony jest raczej z różnymi kataklizmami typu powodzie, trzęsienia ziemi czy fale Tsunami.
Jednak jest to kraj, który ma bardzo wiele do zaoferowania turystom. Poza oczywiście fauną oraz florą, Filipiny posiadają cudowne wysepki z licznymi białymi plażami, rafy koralowe czy przede wszystkim zabytki z czasów panowania Hiszpanów.
Do najpiękniejszych miast Filipin należy stolica - Manila czy Cebu oraz Davao.
Jednak my, jak zwykle - skupimy się raczej na kulinarnej stronie tego pięknego, tropikalnego kraju.

Kuchnia filipińska ze względu na swoją historię oraz położenie geograficzne wykazuje wpływy Chin, Malezji czy Hiszpanii, dla której Filipiny przez długie lata były kolonią.
Z racji nieco "wyspiarskiej" budowy, w kuchni tej dominują owoce morza - ryby, krewetki, rośliny morskie itp.
W potrawach, bardzo rzadko stosowane są ziemniaki, które zastępuje ryż czy makarony.
Jako, iż kuchnia filipińska, uchodzi na świecie za jedną z najzdrowszych, a wszystkie dania mają pozytywny wpływ na organizm i samopoczucie, warto odnotować fakt, iż odróżnieniem tej kuchni od innych z tamtych rejonów jest zamiłowanie do słodyczy. To właśnie tam, możemy spróbować wyśmienitych filipińskich lodów najczęściej o smaku serowym czy awokado.

Bardzo dużo dań serwowanych jest w standardowej formie. To znaczy, podaje się ugotowany ryż, z dodatkiem jakiegoś mięsa lub z owocami morza, a wszystko to polewa się jakimś specjalnym a przede wszystkim pasującym sosem. Mimo, iż skład dania specjalnie "nie powala" ani nie zaskakuje - smak może to wszystko nadrobić. 

Najpopularniejszymi daniami, które będąc na Filipinach należy skosztować to przede wszystkim Lumpia - specjalny rodzaj naleśników, Adobo - potrawa, którą robi się z marynowanego mięsa, Kari-Karing - rodzaj gulaszu czy Balut - kacze jajo z zarodkiem(!), a danie to jest potrawą narodową na Filipinach.

Co zatem z kuchni filipińskiej może przyrządzić posiadacz VARADERO?
Filipińskie udka!

Składniki:
Udka kurczaka - 10 sztuk
Sos sojowy
Sos sweet-chilli
Ketchup pikantny
Olej

Przygotowanie:
Udka kurczaka należy umyć oraz włożyć do osolonej wcześniej wody i odstawić na bok na godzinę.
W między czasie, w misce mieszamy obydwa sosy (po dwie łyżki każdego), Ketchup (2 łyżki), Vegetę (2 łyżeczki). Następnie do miski z mieszanką należy wrzucić wcześniej odsączone z wody udka i wszystko razem porządnie wymieszać.

Rozgrzewamy VARADERO do 250 stopni oraz na blachę wylewamy olej. Gdy blachy z olejem rozgrzeją się, kładziemy na olej udka z kurczaka wcześniej wymieszane z mieszanką sosów i smażymy aż do uzyskania przyrumienionego koloru.

SMACZNEGO!