Pierwszą kuchnią, której zasmakujemy jest kuchnia śląska. Ten region, jest jednym z nielicznych, które doświadczyły tak zróżnicowanego wymieszania różnych kultur oraz smaków. Jak na położenie geograficzne przystało, kuchnię śląską zalicza się do rodzin kuchni środkowoeuropejskich, jednak dzieli ją od innych różnorodność. Powstawała przez setki lat poprzez mieszanie się kuchni narodowej – polskiej – ze smakami rodem z Czech, Słowacji, Niemiec, Ukrainy, Austrii oraz Węgier. Istotny jest jednak jeden zasadniczy wyróżnik. A mianowicie z racji tego, iż w okresie przede wszystkim wojennym i międzywojennym przez te ziemie „przewinęło się” bardzo dużo narodowości toteż dzięki temu charakteryzuje się niejednolitością, co oznacza, iż wśród szeregu różnych dań, każdy znajdzie coś dla siebie.
Wszyscy na pewno znają roladę, kluski śląskie oraz modrą kapustę. Jednak to nie jedyne znane danie, które właśnie w tym regionie miało swój początek. Bardzo charakterystyczne jest również tzw. brotzupa, zwana również wodzionką, która doczekała się nawet swojej piosenki, poza tym krupnioki oraz żymloki, a już na pewno wszyscy mieli do czynienia z żurem śląskim.
Do innych – mniej znanych – można zaliczyć siemieniotkę, panszkraut inaczej zwana ciapkapustą czy chociażby zista, które co prawda nie jest daniem a ciastem.
My jednak chcielibyśmy podać przepis na inne – równie znane w regionie śląskim danie – będą to bratkartofle z karminadlami, które bardzo łatwo, szybko i o wiele zdrowiej niż tradycyjnie - przyrządzicie na VARADERO, .
Bratkartofle i karminadle:
Zacznijmy od przygotowania karminadli. Potrzebne nam będzie surowe, mielone mięso, mała bułka namoczona w mleku oraz cebula.
Bułkę namoczoną w mleku oraz cebulę należy przemielić i dodać pieprz oraz sól + według uznania inne przyprawy takie jak vegeta tudzież papryka.
Do zmielonej bułki z cebulą dodajemy mięso oraz jedno jajko oraz wszystko to, dokładnie mieszamy.
Po wymieszaniu, ostatnią czynnością jest uformowanie z mieszanki małych kotlecików. Karminadle są przygotowane.
Następnie należy przygotować bratkartofle. Kroimy ziemniaki w plastry a następnie oprószamy je pieprzem i solą. Można dodać również cebulę w plasterkach, jeżeli ktoś lubi.
Ostatnim etapem jest rozgrzanie do 180 stopni VARADERO, na której powinna znaleźć - wcześniej popryskana wewnątrz niewielką ilością tłuszczu - bryrtfanka. Gdy urządzenie osiągnie odpowiednią temperaturę, na jeden bok, układamy karminadle, na drugi bok bratkartofle.
Trzymać ok. 20 minut sprawdzając co jakiś czas miękkość ziemniaków.
Całe danie przygotowane w jednym urządzeniu o jednakowym czasie a przede wszystkim - zdrowo!
Smacznego!
Kolejnym etapem podróży będzie Słowacja.
Kolejnym etapem podróży będzie Słowacja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz