Sztukę posługiwania się sztućcami powinniśmy poznać
występując zarówno w roli gospodarza jak i gościa przyjęcia. Dzięki znajomości
reguł obowiązujących przy uroczyście przygotowanym stole unikniemy wielu
niezręczności.
Kilka zasad ogólnych
Wszystkie sztućce rozłożone na stole powinny pochodzić z jednego kompletu.
Sztućce układamy wokół talerza podstawowego według ściśle
określonej kolejności użycia – rozpoczynamy od zewnętrznej strony w kierunku
talerza.
Nigdy nie bawimy się sztućcami.
Pamiętajmy o
prawidłowym rozłożeniu łyżek, noży, widelców:
• noże i łyżki układamy po prawej stronie, natomiast widelce
z lewej;
• noże układamy ostrzem zwróconym w lewą stronę;
• łyżki i widelce kładziemy grzbietami w dół;
• sztućce do deseru układamy za talerzem podstawowym;
• sztućce do deseru układamy za talerzem podstawowym;
• małą łyżeczkę układamy nad widelczykiem;
• należy pamiętać, iż rączka łyżeczki powinna znajdować się
po prawej stronie, a widelczyka po lewej.
Kilka zasad
posługiwania się sztućcami:
• łyżka i widelec to jedyne sztućce, które służą do
nakładania potraw, a także do wkładania kęsów do ust;
• wyróżniamy dwa sposoby posługiwania się widelcem:
- według
pierwszego sposobu ujmujemy widelec grzbietem ku górze i przytrzymując nim
mięso,
odkrawamy kęs;
następnie nakładamy dodatki – ziemniaki, ryż, marchewki; tak ułożone mięso
i dodatki
wkładamy do ust;
- według drugiego
sposobu odkrawają mięso, trzymamy widelec również grzbietem ku górze, ale
gdy podnosimy
nałożony kawałek do ust, odwracamy widelec grzbietem ku dołowi;
• nóż służy do krojenia potraw i do pomocy w nabieraniu
jedzenia na widelec
• każdy nóż, widelec czy łyżka, który już raz
wykorzystaliśmy nie ma prawa ponownie dotknąć stołu –
nie kładziemy ich
jednak tak, aby częściowo znajdowały się na talarze, a częściowo opierały na
stole,
gdyż ściekający ze
sztućców sos może zaplamić obrus.
Jak zatem powinniśmy
prawidłowo odłożyć sztućce?
• chcąc przerwać na chwile posiłek ( np. gdy sięgamy po
chleb, chcemy napić się łyk wody lub wina)
nóż i widelec
krzyżujemy na talerzu w ten sposób, aby nóż leżał ostrzem zwróconym w lewą
stronę,
a widelec nad
nożem; w ten sposób ułożone sztućce oznaczają, że jeszcze nie zakończyliśmy
jedzenia;
• jeżeli przerywamy jedzenie zupy, to łyżka powinna zostać w
naczyniu;
• po spożyciu podanego dania nóż i widelec kładziemy
równolegle trzonkami skierowanymi w prawą
tak, aby tworzyły
z krawędzią stołu kąt 45 stopni;
• natomiast gdy skończymy jeść zupę łyżkę powinniśmy odłożyć
na talerz, który stanowi podstawę
głębokiego talerza
, w którym zupa została zaserwowana;
• łyżeczkę do kawy i
herbaty kładziemy na spodku, nie ma znaczenia czy napój jest nalany, czy jeszcze nie.
Umiejętne posługiwanie się sztućcami doda nam pewności
siebie a także ułatwi wzajemne zrozumienie się z kelnerem, któremu bez słów
możemy zakomunikować, że jeszcze nie skończyliśmy posiłku, bądź, ze chcemy by
zabrał nasz talerz.
Nie wiem po co tyle pisać, skoro tak na prawdę tworzenie tekstów pod mieszarkę jest proste i zostało jasno i KRÓTKO opisane chociażby tutaj: http://www.coreblog.pl/pisanie-tekstu-pod-mieszarke-synonimow/
OdpowiedzUsuń