poniedziałek, 3 października 2011

Kuchnia wegańska - kolorowe naleśniki nie tylko dla wegan

Prosty, cienki placek, a ile możliwości! Zawiniesz w niego owoce, szpinak, ser, itp.

Podstawowe składniki, mleko, mąka i jajka, w kuchniach różnych krajów zmieniają swoje proporcje. Dzięki temu mamy francuskie crepes, włoskie crespelle, austriackie palatschinken czy amerykańskie pancakes.

Polski naleśnik ma mnóstwo odmian. Jeśli zamiast mleka dodasz śmietanę - ciasto będzie bardziej sprężyste. W cieście do słonych naleśników mleko można zastąpić piwem. Słodkie najlepsze są z ciasta biszkoptowego. W jego składzie jest dwa razy więcej jaj niż zwykle i dodaje się osobno żółtka, a osobno pianę z białek.
Usmażone i nadziane można dowolnie zapiekać, panierować, polewać sosami.Również weganie wykorzystują ciasto naleśnikowe w swoich przepisach.


NALEŚNIKI PSZENNE PEŁNOZIARNISTE /6 naleśników/
1 szklanka maki pszennej pełnoziarnistej
1 białko jajka
1/2 szklanki mleka (może być sojowe)
1/2 szklanki wody gazowanej
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli

Mąkę przesiać do miski (pozostałe na sicie otręby też dorzucić do ciasta), dodać jajko, połączyć z mlekiem i solą, dodać olej. Ciasto powinno mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze wody.
Podawać z serkiem mascarpone i truskawkami, lub według uznania.


KOLOROWE NALEŚNIKI
2 i 1/2 szkl. mąki (pszennej pełnoziarnistej, ale może być dowolna)
2 i 1/4 szkl. mleka roślinnego
odrobina syropu z agawy (opcjonalnie, jeśli preferujemy słodkie naleśniki)
szczypta soli
łyżka oliwy
2 łyżki soku z buraka
1/2 łyżki kurkumy
1/4 szkl. świeżego lub mrożonego szpinaku

dodatki np. dżem truskawkowy lub borówki, pokrojony w plasterki banan, ricotta (twarożek) wymieszana z syropem/miodem i ziarenkami wanilii

Zmiksować mąkę, mleko, sól i oliwę. Powinniśmy otrzymać ok. 800ml ciasta, które należy podzielić na 3 części. Odlewać najpierw 1 szklankę ciasta do osobnego naczynia i dodać do niego sok z buraka, następnie kolejną szklankę do drugiego naczynia i tu dodać kurkumę, a to co zostanie w blenderze zmiksować ze szpinakiem.
Każdy z barwiących składników jest niewyczuwalny, więc można je podawać z każdym, nawet słodkim nadzieniem. Intensywność koloru naleśników zależy od ilości dodanego barwnika. Można pociąć zwinięte naleśniki tworząc niewielkie roladki, podawać w formie koreczków.

3 komentarze: