Cudowne państwo, które zasięgiem terytorialnym
obejmuje najmniejszy kontynent świata, wyspę Tasmanię i
inne znacznie mniejsze wyspy na Oceanie Indyjskim i Spokojnym.
Australia, jaki wiele innych zakątków
świata została odkryta przez poszukiwaczy. W tym przypadku Brytyjczyków, którzy napotkali
na tym kontynencie pokłady złota. To właśnie ten kruszec przyciągnął
tam pierwszych osadników. Ludność
napływowa szybko wprowadziła swoje prawa i zwyczaje. Dziś rdzenni mieszkańcy Australii
– Indianie zamieszkują rezerwaty.
Brytyjczycy, jako pierwsi zaludnili
Australię, więc siłą rzeczy właśnie kuchnia brytyjska dominowała w
jadłospisach. Kotlety, niedzielna pieczeń, gotowane warzywa, jednym słowem
niezbyt wyrafinowane menu.
Na szczęście dla podniebień osób
odwiedzających Australię, wiele się zmieniło w ostatnich latach. Kiedy
Australia otworzyła swe granice dla osób przybywających z różnych zakątków
świata, lokalne menu zyskało bardzo na atrakcyjności. Szczególnie dzięki
wpływom kuchni azjatyckiej i europejskiej.
Najbardziej znane, typowe dla
Australii specjały:
- lamingtony – kostki biszkopta oblane lukrem czekoladowym, obtoczone w wiórkach kokosowych.
- pawłowa – torcik bezowy
- anzac – ciasteczka, które wymyślono tak, aby przetrwały najdłuższą podróż,
- Tim Tam – czekoladowe biszkopty, sprzedawane tylko w Australii.
Aby poczuć smak Australii, zachęcam do
samodzielnego przygotowania lamingtonów. Przepis prosty, składniki ogólnie
dostępne. Wersja polska jest równie smaczna.
Podstawą przepisu jest biszkopt.
Składniki:
- mąka pszenna - 1/2 szklanki
- mąka ziemniaczana - 1/2 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- jajka - 4 szt.
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka
i cukier, cały czas ubijając. Wymieszać mąkę i proszkiem do pieczenia. dodać do
ubitej masy i dobrze wymieszać. Brytfannę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto
wlać do brytfanny. Do rozgrzanego do 1750C urządzenia włożyć
brytfannę. Piec ciasto 12 - 14 min. (w Varadero oczywiście).
Lukier
- 750 g cukru pudru
- 90 g kakao
- 70 g masła
- olejek waniliowy
- 220 ml wrzącej wody
Wsypać cukier
puder i kakao do naczynia, które będziemy mogli położyć na garnku. Dodać masło,
ekstrakt z wanilii i wrzącą wodę. Całość wymieszać na gładką masę. Naczynie
umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą. Powstały lukier mieszać przez 2 -
3 minuty, powinien być dość rzadki (gdyby był zbyt gęsty możemy dodać trochę wrzątku).
Im bardziej rozrzedzony będzie lukier, tym głębiej wsiąknie w biszkopty.
Wystudzone
ciasto pokroić w kostkę. Maczać w lukrze, a następnie obtoczyć w wiórkach
kokosowych.
Zostawić
kostki do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz