Wątróbka jest specyficznym
rodzajem mięsa. Jedni ją uwielbiają, inni nie znoszą.
Dla niezdecydowanych kilka informacji, które pomogą się określić.
Dla niezdecydowanych kilka informacji, które pomogą się określić.
Wątróbka to jedno z najbogatszych
źródeł łatwo przyswajalnego żelaza i
witaminy B12, oraz całkiem spora dawka witaminy B9, zwanej kwasem
foliowym. Połączenie właśnie tych trzech, tak potrzebnych naszemu organizmowi
składników ma znaczący wpływ
na wytwarzanie czerwonych krwinek. Stąd nie bez powodu osobom ze skłonnościami
do anemii, w których organizmie regularnie brakuje żelaza zaleca się spożywanie tego właśnie mięsa.
na wytwarzanie czerwonych krwinek. Stąd nie bez powodu osobom ze skłonnościami
do anemii, w których organizmie regularnie brakuje żelaza zaleca się spożywanie tego właśnie mięsa.
Wątróbka – nie dla każdego.
Wątróbka zawiera sporą ilość
cholesterolu. W związku z tym, nie
należy przesadzać. Jeden posiłek tygodniowo z jej uczestnictwem w pełni
zaspokaja potrzeby naszego organizmu. Jeśli
cierpisz na nadmiar cholesterolu wyklucz ją ze swojego menu.
Wątróbka nie jest również
zalecana kobietom w ciąży, bądź planującym poczęcie. Wynika to z faktu, iż duża
zawartość witaminy A może powodować uszkodzenia płodu.
Pamiętajmy o kilku zasadach,
które pomogą nam zjeść dobry i zdrowy posiłek.
Wątróbka ma krótki termin
przydatności do spożycia. Dlatego możemy przechowywać ją w lodówce maksymalnie
2 dni. Ważne jest również, aby była zapakowana
w papier. Trzymanie wątróbki w foliowym woreczku powoduje, że traci ona witaminę A, która jest wrażliwa na światło.
w papier. Trzymanie wątróbki w foliowym woreczku powoduje, że traci ona witaminę A, która jest wrażliwa na światło.
Koniecznie jedzmy wątróbkę z
sałatą, czy jabłkami. Obecne w tym mięsie nienasycone kwasy tłuszczowe
wspomagają przyswajanie witamin zawartych w tych właśnie dodatkach.
A żeby móc szybko przygotować
danie, które będzie zdrowe i smaczne jednocześnie – przepis.
WĄTRÓBKA PO BERLIŃSKU:
Składniki na 4 porcje
- 4 plastry wątróbki (każdy po 15 dag)
- 2 duże cebule
- 2 duże jabłka
- 3 łyżki maki
- 10 dag masła
- 1 łyżeczka soli
- Wątróbkę oczyścić z błon, umyć, odsączyć.
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w ósemki.
- Rozgrzać Varadero do 200 stopni. 1/3 masła roztopić, obsmażyć jabłka z obu stron
na jasnobrązowy kolor. Zdjąć z płyty i odstawić w cieple miejsce. - Pokrojoną w plastry cebulę podsmażyć na brązowo na pozostałym tłuszczu.
- Usunąć resztki tłuszczu z płyt.
- Wątróbkę obtoczyć w mące.
- Resztę masła roztopić na płytach i smażyć wątróbkę 1-2 minuty z każdej strony polewając masłem.
- Wątróbkę oprószyć pieprzem i solą, ułożyć na podgrzanym półmisku.
- Obłożyć wątróbkę jabłkami oraz cebulą. Całość ozdobić natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz