wtorek, 4 września 2012

WĄTRÓBKA, czyli zapobiegamy anemii.


Wątróbka jest specyficznym rodzajem mięsa. Jedni ją uwielbiają, inni nie znoszą.
Dla niezdecydowanych  kilka informacji, które pomogą się określić.
Wątróbka to jedno z najbogatszych źródeł łatwo przyswajalnego żelaza i  witaminy B12, oraz całkiem spora dawka witaminy B9, zwanej kwasem foliowym. Połączenie właśnie tych trzech, tak potrzebnych naszemu organizmowi składników ma znaczący wpływ
na wytwarzanie czerwonych krwinek. Stąd nie bez powodu osobom ze skłonnościami
do anemii, w których organizmie regularnie brakuje żelaza zaleca się spożywanie tego właśnie mięsa.
Wątróbka – nie dla każdego.
Wątróbka zawiera sporą ilość cholesterolu.  W związku z tym, nie należy przesadzać. Jeden posiłek tygodniowo z jej uczestnictwem w pełni zaspokaja potrzeby naszego organizmu.  Jeśli cierpisz na nadmiar cholesterolu wyklucz ją ze swojego menu.
Wątróbka nie jest również zalecana kobietom w ciąży, bądź planującym poczęcie. Wynika to z faktu, iż duża zawartość witaminy A może powodować uszkodzenia płodu.


Pamiętajmy o kilku zasadach, które pomogą nam zjeść dobry i zdrowy posiłek.
Wątróbka ma krótki termin przydatności do spożycia. Dlatego możemy przechowywać ją w lodówce maksymalnie 2 dni. Ważne jest również, aby była zapakowana
w papier. Trzymanie wątróbki w foliowym woreczku powoduje, że traci ona witaminę A, która jest wrażliwa na światło.
Koniecznie jedzmy wątróbkę z sałatą, czy jabłkami. Obecne w tym mięsie nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają przyswajanie witamin zawartych w tych właśnie dodatkach.
A żeby móc szybko przygotować danie, które będzie zdrowe i smaczne jednocześnie – przepis.


WĄTRÓBKA PO BERLIŃSKU:

Składniki na 4 porcje
  • 4 plastry wątróbki (każdy po 15 dag)
  • 2 duże cebule
  • 2 duże jabłka
  • 3 łyżki maki
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka soli
Etapy przygotowania
  1. Wątróbkę oczyścić z błon, umyć, odsączyć. 
  2. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w ósemki.
  3. Rozgrzać Varadero do 200 stopni. 1/3 masła roztopić, obsmażyć jabłka z obu stron
    na jasnobrązowy kolor. Zdjąć z płyty i odstawić w cieple miejsce.
  4. Pokrojoną w plastry cebulę podsmażyć na brązowo na pozostałym tłuszczu.  
  5. Usunąć resztki tłuszczu z płyt.
  6. Wątróbkę obtoczyć w mące. 
  7. Resztę masła roztopić na płytach i smażyć wątróbkę 1-2 minuty z każdej strony polewając masłem.
  8. Wątróbkę oprószyć pieprzem i solą, ułożyć na podgrzanym półmisku. 
  9. Obłożyć wątróbkę jabłkami oraz cebulą. Całość ozdobić natką.
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz