Kandyzowana skórka pomarańczowa jest składnikiem wielu ciast i deserów. Można ją oczywiście kupić w sklepie, ale czy nie lepiej zrobić ją własnoręcznie? Na pewno nie jest to trudne, a w razie potrzeby masz w domu ważny dodatek i pewność, że nie ma w nim nic sztucznego. W takim razie do dzieła. Nawet jeśli jeszcze nie posiadasz Varadero, które posiada funkcję kandyzowania dasz sobie radę.
- skórkę z dwóch pomarańczy (biała „podskórka” też powinna być)
- szklankę cukru
- wodę
- Zalej skórkę z pomarańczy wodą i pozwól jej się moczyć przez całą dobę. 2. Kolejnego dnia odciśnij wodę i przepłucz skórkę. 3. Zagotuj pół szklanki wody i rozpuść w niej cukier. 4. Skórkę z pomarańczy, nie mylić ze skórką pomarańczową (zwaną też cellulitem), drobno pokrój. 5. Wrzuć skórkę do syropu i gotuj przez kwadrans na wolnym ogniu lub wykorzystaj Varadero. 6. Teraz wystarczy włożyć skórkę do wyparzonych słoików. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz