poniedziałek, 10 października 2011

Kolby kukurydzy z grilla

Kukurydza jest powszechnie znanym produktem, który pozwala na uczucie sytości w żołądki mimo spożytej niewielkiej ilości, zazwyczaj używana jako tak zwana przegryzka lub przystawka, uwielbiana przez dzieci i dorosłych, na słono, słodko.
Przygotowanie kukurydzy z grilla nie wymaga wielu zabiegów kulinarnych. Wystarczy usunąć z kolb liście i włókna, dokładnie je opłukać, a następnie nasmarować masłem z dodatkiem ziół. Świetnie nadadzą się tutaj tymianek, oregano, zioła prowansalskie czy koperek. Na ich bazie można przyrządzić wcześniej masełko, którym można natrzeć kolby tuż przed położeniem ich na ruszt. Wystarczy połączyć je z przetartym przez praskę czosnkiem oraz doprawić pieprzem. Ciekawego smaku daje kolbom wcześniejsze natarcie ich sokiem z limonki ze szczyptą pieprzu cayenne. Czas pieczenia kukurydzy uzależniony jest od jej stopnia dojrzałości. Zazwyczaj trwa to około 10-15 minut w sposób tradycyjny oraz około 3 minut w urządzeniu Varadero przy użyciu ramki z uchwytami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz