poniedziałek, 26 marca 2012

Kulinarna podróż dookła Świata Etap II - Słowacja. Kraj serowych dań.


Gościmy dzisiaj na Słowacji, czyli w kraju, który kulinarnie bliski jest naszej, polskiej kuchni. Tak samo jak w przypadku Polski – Słowację również zalicza się do rodzin kuchni środkowoeuropejskich. Co prawda każdy region ma swoje "firmowe" danie, ale jak zwykle to bywa, przyczyniają się do tego głównie najbliżsi „sąsiedzi" jak chociażby Węgry czy Ukraina
Kuchnia słowacka wywodzi się z kuchni pasterskiej co oczywiście wiąże się z położeniem geograficznym tego kraju jak i faktem, iż Słowacja nie miała bardzo rozwiniętych arystokratycznych elit, co spowodowało właśnie to, iż ich kuchnia posiada spuścizny chłopskie i pasterskie .
Jej wyjątkowością jest fakt, iż bezpośredni wpływ i kształt miały kraje takie jak Austria i Węgry jak i również Niemcy oraz Polska. 

W związku z wspominanymi wcześniej uwarunkowaniami, dominującymi składnikami są przede wszystkim mleko oraz różne rodzaje przetworów mlecznych, kapusta oraz ziemniaki. Tak też, za najpopularniejsze danie uchodzą dzisiaj bryndzové halušky. Są to drobne kluseczki z ciasta ziemniaczano-mącznego, podawane z bryndzą czyli serem z mleka owczego oraz z wierzchu posypywane skwarkami. Bryndzę stosuje się również do innego charakterystycznego dania, a mianowicie bryndzovych pirohów.

Pisząc o kulinariach tegoż kraju, nie można zapomnieć o winach takich jak
Víno Matyšák, Karpatská Perla czy Mrva & Stanko.

My dzisiaj podamy przepis na bardzo popularny smażony ser zwany vyprážaný syr.

Vyprážaný syr
Składniki:- Żółty ser (najlepiej edamski, ale nie jest to konieczność)
- 3 jajka
- bułka tarta
- olej

Ser kroimy na grube plastry. Następnie, tak jak w przypadku kotletów schabowych - obtaczamy ów plastry w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Pamiętać trzeba o tym, aby warstwa bułki tartej była jak najgrubsza, ponieważ w przypadku małej ilości bułki tartej, ser podczas smażenia może wypłynąć. Gotowe plastry wkładamy na 10-15 minut do zamrażalnika aby ser stwardniał, co np. zmniejszy prawdopodobieństwo wylania się sera.
W czasie, gdy ser twardnieje w zamrażalce, rozgrzewamy VARADERO do 180 stopni pryskając dosyć solidnie tłuszczem obydwie blachy.  
Następnie smażyć przez ok. 30-40 sekund, do przyrumienienia się panierki.

Smacznego!

Kolejnym miejscem, które odwiedzimy, są Węgry.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz