składniki na ciasto:
-3szklanki mąki
-25dag masła lub margaryny, zimnego i pokrojonego w kostkę
-2łyżeczki proszku do pieczenia
-5 żółtek
z podanych składników zrobić kruszonkę i podzielić ją na dwie części, każdą przesypać do oddzielnego woreczka strunowego i zamrozić.
składniki na masę:
-1litr jogurtu brzoskwiniowego
-1/2 szklanki cukru
-1łyżeczka proszku do pieczenia
-5 białek
-200g wiórków kokosowych
-1 budyń śmietankowy
-garść jagód lub borówek, drylowanych wiśni
Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Jogurt przelać do miski, dodać cukier, budyń i proszek do pieczenia. Wszystko zmiksować. Następnie wsypać wiórki i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać białka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać owoce.
Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. jedną cześć kruszonki wysypać na dno formy, dodać masę po czym przyprószyć drugą częścią kruszonki.
Piec w 180 st około 40minut.
Smacznego!
Przepis na styropian został znaleziony na stronie Ewy Wachowicz.
Nie przypominam sobie, żebym zgodziła się na udostępnienie mojego zdjęcia!!!!
OdpowiedzUsuń