Składniki na ciasto:
- 2 łyżki letniej wody
- 3 łyżki roztopionego masła
- 4 łyżki budyniu
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki mąki + trochę do podsypania w czasie wyrabiania ciasta
- 1 1/4 łyżeczki suchych drożdży (dałam ok. 15 g świeżych)
Na nadzienie:
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 56 g posiekanych orzechów
- 2-3 łyżki roztopionego masła
W ciepłym mleku z dodatkiem ciepłej wody rozkruszamy drożdże i dodajemy cukier. Czekamy aż drożdże ruszą. Najlepiej pozwolić im podnieść się do góry i opaść, wtedy można zabrać się za wyrabianie ciasta (jak mamy mało czasu wystarczy, żeby zaczęły bąbelkować). Do miski wsypujemy mąkę, sól, budyń. Wlewamy naszą mieszankę drożdżową i drożdże. Mieszamy. Wlewamy ostudzone roztopione masło. Wyrabiamy ciasto. Zostawiamy je, aby odpoczęło na 15 min. W tym czasie siekamy orzechy i mieszamy cynamon z cukrem. Wyrabiamy ciasto jeszcze raz i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Podsypujemy miejsce gdzie będziemy wałkować mąką i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt, ciasto powinno być dość cienkie, ok. 1 cm. Następnie smarujemy ciasto masłem. Posypujemy cukrem i orzechami. Zwijamy w roladkę i kroimy na 16 kawałków, które układamy na wysmarowanej blasze.
Czas pieczenia ok 10-15 min w temp 180stC do rumianości.
Dokładna wersja przepisu cynamonek krok po kroku
tutaj
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz