Taka przekąska jest bardzo prosta w wykonaniu, a do tego bogata w wartości odżywcze, idealna zamsit kanapki, na kolację. Ziemniaki są lekkostrawne i obniżają poziom złego cholesterolu, a do tego nie dostarczają zbyt wielu kalorii, bo w 100 gramach jest jedynie ok. 70 kcal. Ten rodzaj warzywa cechuje także bogactwo wartościowych składników, które są łatwo przyswajalne. Można tu znaleźć witaminy z grupy B, a także A, PP i C oraz cenne pierwiastki takie jak fosfor, magnez, wapń czy żelazo. Zaletą ziemniaków jest niewątpliwie fakt, że stanowią źródło błonnika, który działa jak miotełka i wymiata szkodliwe substancje z przewodu pokarmowego. Dodatkowo pozostawia w żołądku przyjemne uczucie sytości, co wspomaga odchudzanie i zmniejsza apetyt. Aby cieszyć się szczupłą sylwetką, należy jednak przestrzegać jednej zasady - nigdy nie należy łączyć ich z mięsem, bo mieszanka tłuszczów i węglowodanów nie wpływa pozytywnie na figurę i w takim zestawieniu powoduje tycie.
Przygotowanie:
- 40 dag ziemniaków
- cebula
- 3 jajka
- 25 dag mąki
- 250 ml maślanki
- 250 ml śmietany
- sól
- pieprz
- proszek do pieczenia
- olej do posmarowania
2. Pyszne gofry będą miały charakterystyczny smak dzięki cebuli. Obierz ją i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Z białek ubij sztywną pianę.
4. W międzyczasie zmieszaj maślankę, śmietanę i żółtka, a następnie dodaj do nich masę ziemniaczaną i cebulę.
5. Przypraw według smaku solą i pieprzem.
6. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta na gofry.
7. Bardzo ostrożnie wlej pianę z białek.
8. Teraz już tylko pozostaje usmażyć gofry przy pomocy ramki prętowej wlewając ciasto na płytę Varadero, zamykając urządzenie i piec do rumianości.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz