środa, 24 sierpnia 2011

Gofry ziemniaczane na kolację z Varadero

„Pyra” to po poznańsku ziemniak. Bogactwo dań, jakie można wykonać na bazie tego warzywa jest niezliczona. Jedną z potraw, która nie wymaga wyjątkowych umiejętności kucharskich są tradycyjne placki ziemniaczane. Są potrawą smaczną, zdrową i stwarzającą spore pole do popisu w kwestii eksperymentowania ze składnikami i dodatkami, jednak aby urozmaicić i zadziwić degustatorów można wykonać je w zmodyfikowanej wersji gofrów. 

Taka przekąska jest bardzo prosta w wykonaniu, a do tego bogata w wartości odżywcze, idealna zamsit kanapki, na kolację. Ziemniaki są lekkostrawne i obniżają poziom złego cholesterolu, a do tego nie dostarczają zbyt wielu kalorii, bo w 100 gramach jest jedynie ok. 70 kcal. Ten rodzaj warzywa cechuje także bogactwo wartościowych składników, które są łatwo przyswajalne. Można tu znaleźć witaminy z grupy B, a także A, PP i C oraz cenne pierwiastki takie jak fosfor, magnez, wapń czy żelazo. Zaletą ziemniaków jest niewątpliwie fakt, że stanowią źródło błonnika, który działa jak miotełka i wymiata szkodliwe substancje z przewodu pokarmowego. Dodatkowo pozostawia w żołądku przyjemne uczucie sytości, co wspomaga odchudzanie i zmniejsza apetyt. Aby cieszyć się szczupłą sylwetką, należy jednak przestrzegać jednej zasady - nigdy nie należy łączyć ich z mięsem, bo mieszanka tłuszczów i węglowodanów nie wpływa pozytywnie na figurę i w takim zestawieniu powoduje tycie. 

Ten przepis na gofry jest dobry dla wszystkich, którzy nie mają dziś ochoty na słodycze, ale chętnie zjedliby coś wyjątkowego. Gofry ziemniaczane to naprawdę wielki hit. Podaje się je z pikantnym twarożkiem i ulubionymi dodatkami warzywnymi, ketchupem. Nie ma lepszego pomysłu na kolację.

Przygotowanie:
  • 40 dag ziemniaków
  • cebula
  • 3 jajka
  • 25 dag mąki
  • 250 ml maślanki
  • 250 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • proszek do pieczenia
  • olej do posmarowania
1. Najpierw musisz ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać je i zemleć.

2. Pyszne gofry będą miały charakterystyczny smak dzięki cebuli. Obierz ją i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

3. Z białek ubij sztywną pianę.

4. W międzyczasie zmieszaj maślankę, śmietanę i żółtka, a następnie dodaj do nich masę ziemniaczaną i cebulę.

5. Przypraw według smaku solą i pieprzem.

6. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta na gofry.

7. Bardzo ostrożnie wlej pianę z białek.

8. Teraz już tylko pozostaje usmażyć gofry przy pomocy ramki prętowej wlewając ciasto na płytę Varadero, zamykając urządzenie i piec do rumianości.

 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz