środa, 10 sierpnia 2011

Kapelusze kani z Varadero

Sezon grzybowy rozpoczęty w tym roku nieco wcześniej z uwagi na jesienną aurę lata, mimo to trudno nie skorzystać z okazji na zakosztowanie w smaku polskich grzybów. Dziś proponuje kapelusze kani w cieście naleśnikowym wykonane w urządzeniu Varadero.

SKŁADNIKI:

  • 4 duże kapelusze kani
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki mleka
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
PRZYGOTOWANIE:
Kanie oczyścić i dokładnie wyciąć nóżki, ułożyć w dużej misce. Grzyby zalać mlekiem, docisnąć talerzem i odstawić do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia wyciągnąć kanie z mleka (nie wylewać go, przyda się do ciasta naleśnikowego), osączyć na papierowym ręczniku. Od strony blaszek posypać solą i pieprzem. Z mleka, mąki i jaja przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Dodać do niego majeranek i dokładnie wymieszać. Obtoczyć każdy kapelusz w cieście i smażyć w Varadero na złoty kolor. Jeśli kapelusze są zbyt duże możemy przekroić na pół lub na ćwiartki. 

SMACZNEGO!

2 komentarze: