piątek, 15 lipca 2011

Kucharz duży, kucharz mały

Nawyki żywieniowe dzieci kształtowane są od najmłodszych lat przede wszystkim przez rodziców i opiekunów. Dziecko naśladuje dorosłych w ich zachowaniach. Musimy zdawać sobie sprawę, że nasze wybory, podejście do produktów spożywczych, sposób konsumpcji, zachowanie przy stole będą powielane przez nasze dzieci. Dawanie dobrego przykładu jest nieodzownym elementem właściwej edukacji żywieniowej.Każda Mama doskonale wie, że dzieci kochają gotować, niezależnie czy dotyczy to kilkulatków poznających smaki potraw i poszczególne produkty, akcesoria kuchenne, czy starszaków dumnych ze swoich osiągnięć kulinarnych. Varadero sprawia, że gotowanie staje się jeszcze lepszą zabawą, gdyż niecierpliwe brzuszki małych kucharzy nie muszą długo czekać na efekty swej pracy, a samo przygotowanie posiłku nie zdąży się znudzić pomocnikom kuchennym.
Posiłki powinny być dla dzieci przyjemnością i momentem pozytywnych przeżyć kulinarnych. Warto je uatrakcyjnić i utrwalać w dziecku przekonanie, że "zdrowe" oznacza smaczne, urozmaicone i kolorowe. Ważne jest kształtowanie wyobraźni żywieniowej dziecka, zachęcanie go do wspólnego gotowania i tworzenia czasami prostych, a czasami skomplikowanych dań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz