piątek, 30 września 2011

Jesienna dynia

Dania z dynią nie tylko dla milusińskich

Amerykanie przyrządzają ją w Halloween na szereg różnych sposobów. U nas kultura ta nie jest tak popularna, niemniej jednak ten pokaźnych rozmiarów owoc warto wpleść do swojego menu, a powodów jest kilka. Dynia bowiem to istne źródło witamin.
 
Niedoceniana w polskiej kuchni, skrywa w sobie całe bogactwo składników odżywczych, jakich nasz organizm potrzebuje. Przede wszystkim zawiera witaminy z grupy B, a także A, PP i E, zwaną często witaminą młodości, oraz takie pierwiastki, jak żelazo, magnez, cynk, fosfor i potas. Owoc dyni jest także źródłem betakarotenu i błonnika. Zawarta w nim lecytyna wspomaga układa nerwowy.
Wiele korzyści przynosi także jedzenie pestek dyni. Mają one bowiem pozytywny wpływ na kondycję naszych włosów i paznokci, a także przyczyniają się do zachowania prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach. Ponadto dynia zapobiega powstawaniu miażdżycy i prostaty.
 

Jakby tego było mało, warto wiedzieć, że dynia jest mało kaloryczna (w 100 g znajduje się tylko ok. 15 kcal). Należy więc wpisać ją na listę zakupów, jeśli wybieramy się do sklepu po składniki naszej diety. Podobnie jak arbuz, dynia składa się w 90% z wody, więc jedząc ją szybko, odczuwamy przyjemne uczucie pełności w żołądku i nie przybywa nam dodatkowych centymetrów tu i ówdzie.

Mimo wszystko najczęściej dynia przyrządzana jest w dziecięcym menu, zarówno na słodko, jak i jako danie obiadowe z udziałem mięs i w towarzystwie innych warzyw.

Dyniowe placuszki
Składniki:
- 30 dag dyni
- 2 jabłka
- kilka łyżek mąki
- żółtko
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania: Dynię umyj, obierz, zetrzyj na tarce. Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne, zetrzyj na tarce, dodaj mąkę, by otrzymać ciasto o konsystencji śmietany. Żółtko utrzyj z cukrem, dosyp sól, dodaj do ciasta, wymieszaj. Smaż placki z obu stron. Wyłóż na talerz. Gdy ostygną, posyp je cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz